Sådan genkender du en phishing-mail

Phishing er it-kriminalitet, hvor hackere prøver at lokke fortrolige oplysninger ud af dig. De kan for eksempel sende dig en mail med et link, der fører dig til en falsk hjemmeside. Her bliver du bedt om at indtaste personlige oplysninger – og disse oplysninger bliver sendt direkte videre til hackerne. Hold øje med disse tre kendetegn, når du skal spotte en phishingmail:

Tidsfrister. Du vil ofte blive opfordret til at reagere hurtigt på noget alarmerende eller spændende nyt, f.eks.:

• at du har vundet en præmie
  • at du skal overføre penge for en regning
  • at du skal bekræfte dine login- eller kortoplysninger.

Sprog. Du vil tit finde stavefejl og sætninger, der ikke hænger sammen.

Links. Du vil typisk finde op til flere links i mailen – og de vil tit være gemt bag almindelig tekst, f.eks. ’Gå til yousee.dk’. Kører du musen over teksten, kan du se, at linket i virkeligheden fører dig et andet sted hen.

Eksempel på phishing mail

Fem råd til at undgå phishing

1. Forhold dig skeptisk til mails og hjemmesider, der beder om fortrolige oplysninger. Også selvom det ligner en mail fra din bank, SKAT eller Facebook.
  2. Er du i tvivl, så kontakt afsenderen. Men besvar ikke mailen – find kontaktoplysninger via en søgemaskine.
  3. Tjek altid et link, før du trykker på det. Kør musen over linket – uden at trykke på det – og se, hvilken adresse der gemmer sig.
  4. Åbn kun vedhæftede filer, hvis du er sikker på, hvem afsenderen er.
  5. Opdatér og brug et antivirusprogram.

Vil du vide mere om phishing, hvordan du undgår det eller hvad du skal gøre, hvis skaden er sket?

Læs artiklen: Hvad er phishing og hvordan kan jeg undgå det?